EKLEMLERİNİN SAĞLIĞINI BU ÖNERİLERLE KORU

EKLEMLERİNİN SAĞLIĞINI BU ÖNERİLERLE KORU

30 Aralık 2021
EKLEMLERİNİN SAĞLIĞINI BU ÖNERİLERLE KORU

Eklemlerini sağlıklı ve güçlü tutmak için dikkat etmen gerekenler…

Eklemlerimiz günlük yaşamımızda, fiziksel aktivite seviyemiz ne olursa olsun, aşınma ve yıpranmaya maruz kalır. Eklem sağlığında genetik faktörler rol oynasa da, yaşam tarzın da eklemlerini iyi durumda tutma konusunda çok önemlidir. Peki eklemlerinin sağlıklı ve güçlü olması için nelere dikkat etmelisin?

Hep Hareket Halinde Ol

Eklem sorunu yaşayan birçok kişi ağrıyı artıracağından veya eklemlerine daha fazla zarar vereceğinden korktuğu için düzenli fiziksel aktiviteden veya egzersiz yapmaktan kaçınır. Ancak sanılanın aksine, vücudun hareket etmesi eklemler için daha iyidir. Çünkü hareket, eklemlerdeki sertliği hafifletir, ağrıyı azaltır, eklemleri çevreleyen kasları güçlendirir ve en önemlisi sağlıklı bir kiloyu korumana yardımcı olur.

Kaslarını Güçlendir

Eklemlerini destekleyen kasları mümkün olduğunca güçlü tutmalısın. Güç antrenmanları ile kas gücünü korumaya veya geliştirmeye çalışabilirsin. Örneğin ağırlık çalışmaları yapabilirsin. Ancak bu egzersizleri çok hızlı veya aşırıya kaçarak yapmamaya dikkat et. Uygun bir güç antrenmanı ile hem eklem ağrısınıı azaltabilir hem de eklemlerinin stabilitesini artırabilirsin.

Gerekiyorsa Yaptığın Antrenmanı Değiştir

Eğer bir ekleminle ilgili sorunlar yaşamaya başladıysan egzersizi tamamen bırakmak yerine onu değiştirmek için çeşitli yöntemlere yönelebilirsin. Örneğin yüksek yoğunluklu hereketler yapıyorsan ve bunlar eklemlerinde sorun yaratmaya başladıysa, düşük yoğunluklu egzersizlere geç. Ya da lunge yapmak yerine diz eklemlerinin çevresindeki kasları güçlendirmek için bir güç antrenmanını tercih et.

Antienflamatuar Gıdalarla Beslen

Yediklerin de eklem sağlığını doğrudan etkileyebiliyor. Antienflamatuar besinler tükettiğinde eklem ağrıların azalıyor. Omega-3 yağ asitleri ve zerdeçal bu tür besinlere iyi birer örnektir. Ayrıca sağlıklı kemikler ve eklemler için D vitamini ve kalsiyum da gereklidir.

Yeterince Uyu

Yeterli ve kaliteli uyku eklemlerinin sağlığını iyi yönde etkileyebilir. Az uyumak sana daha az enerji verir ve bu da fiziksel aktivite seviyeni azaltarak eklem sağlığında sorunlara yol açabilir. Yeterince uyumak, aktif bir yaşam tarzı sürdürmene yardımcı olacak ve bu da eklemlerini sağlıklı tutacak.