MEDİTASYON ZİHNİNİ VE BEDENİNİ NASIL ETKİLER?

MEDİTASYON ZİHNİNİ VE BEDENİNİ NASIL ETKİLER?

30 Aralık 2021
MEDİTASYON ZİHNİNİ VE BEDENİNİ NASIL ETKİLER?

Meditasyon yapmaya başlamayı düşünüyorsan senin için meditasyon nedir ve nasıl yapılır sorularının cevaplarını derledik.

Günlük hayatın yoğunluğu ve stresi, zihnimizi ve düşüncelerimizi etkileyebiliyor. Meditasyon yapmanın odaklanma ve stresi daha iyi yönetme becerilerini geliştirdiği ise artık biliniyor. Sen de hayatına meditasyon alışkanlığını katmak istiyorsan, başlangıç için bilmen gerekenleri yazının devamında okuyabilirsin.

Meditasyon Nedir?

Meditasyonu basitçe, yüksek bir farkındalık durumunu ve odaklanmayı amaçlayan bir dizi teknik olarak tanımlayabiliriz. Meditasyon son zamanlarda popülerlik kazanmış olsa da, bu uygulama aslında binlerce yıl öncesine dayanıyor. Budizm gelenekleriyle ilişkilendirilen meditasyon Asya’dan ortaya çıktı ve son yıllarda insanların stres, depresyon, kaygı gibi sorunlarla başa çıkmasına yardımcı olmak için kullanılıyor.

Meditasyonun birçok farklı türü bulunuyor, ancak temel olarak iki ana türü sayabiliriz; yoğun meditasyon ve farkındalık meditasyonu. Yoğun meditasyon etrafındaki her şeyden uzaklaşıp tüm dikkatini belirli bir nesneye odaklamayı içeriyor. Farkındalık meditasyonu ise o anın farkında ve içinde olmayı; kabul etme durumunu içeriyor.


Meditasyon Nasıl Yapılır?

Birçok farklı meditasyon şekli ve pratik yapma yöntemi olsa da, eğer yeni başlıyorsan bunu temel bir meditasyonla yapman öneriliyor.

Dikkat dağıtıcı olmayan sessiz bir yer seç. Telefonunu, televizyonunu ve diğer dikkat dağıtıcı şeyleri kapat. Dilersen sakin bir meditasyon müziği de açabilirsin.

Bir süre belirle. 5 ila 10 dakika ile başlayabilirsin.

Birkaç dakika boyunca rahatça oturabileceğin bir yer belirle. Vücuduna dikkatini ver ve rahatla.

Nefesine odaklan. Karnını genişleten derin nefesler almayı dene ve ardından yavaşça nefes ver. Her nefesin nasıl hissettirdiğine dikkat et.

Düşüncelerini fark et. Meditasyonun amacı zihnini temizlemek değildir, çünkü zihnin kaçınılmaz olarak dağılacaktır. Düşüncelerinin sürüklendiğini fark ettiğinde, dikkatini nazikçe nefesine geri getirmeye odaklan. Düşüncelerini yargılamaya veya analiz etmeye çalışma; sadece zihnini nefesine yönlendir.

Meditasyonun Etkileri Nelerdir?

Meditasyon, bilinç akışının gidişatını değiştirmenin ve dolayısıyla çevrendeki dünyayı nasıl algıladığını ve ona nasıl tepki verdiğini değiştirmenin bir yöntemidir. Araştırmalar meditasyonun hem fizyolojik hem de psikolojik etkileri olabileceğini gösteriyor. Olumlu fizyolojik etkilerden bazıları arasında solunum hızının dengelenmesi ve kalp atış hızının düşmesini sayabiliriz. Meditasyonun psikolojik etkileri arasında ise anksiyete ve uyku bozukluklarının önüne geçebilmesi, daha iyi stres yönetimi kazandırması, dikkat ve farkındalığı geliştirmesi bulunuyor.